Hur fungerar EU?
  • EU-grundlagen

    med Lissabonfördraget

Läs mer om sidans projekledare Om Anders Erkeus

med stöd av Sveriges regering genom Mp Stockholms Stad, ABF och Tankesmedjan Cogito.

Bruksanvisning

Välkommen!

Du är nu anmäld som skribent på eusverige. Du kan skriva kommentarer, ta del i diskussioner och skriva övergripande texter.

Välkommen!

Du är nu anmäld som användare på eusverige, och kan skriva kommentarer och ta del i diskussioner.

Glömt lösenordet?

Har du glömt ditt lösenord? Fyll i uppgifterna nedan så skickar vi ett mail med instruktioner till dig om hur du kan sätta ett nytt lösenord.eller

Mina inställningar

Om migÄndra lösenord


Lämna dessa fält tomma ifall lösenordet inte ska ändras.Logga in

Om du har en inloggning kan du bidra aktivt till sajten genom att skriva kommentarer med mera. Fyll i dina användaruppgifter, eller anmäl dig som ny användare nedan.

Befintlig användareNy användareLaddar...


Laddar lagtexten...

Varför denna webbsida?

Det är bra att känna till de lagar som styr samhället - för att vara laglydig och för att kunna engagera sig politiskt  för att ändra och utveckla dem. Flertalet nya lagar kommer i dag från Europeiska Unionen. De försök till analys som gjorts pekar på att  över 80% av nya lagar i dag kommer från EU-systemet, och även på kommunal nivå har de flesta besluten ett EU-ursprung. Den sannolikt viktigaste lagtexten i dag är EU:s samlade grundfördrag, som har karaktär av en styrande grundlag, här kallad EU-grundlagen, där en gemensam politik för EU-länderna är utstakad. Där regleras i nuläget i stor utsträckning vilka lagar som ska antas och vilka lagar som inte får antas i medlemsländerna. (Se Om Grundlagar)

 Vi lever i en brytningstid med migrationsströmmar, terrorism och ekologiska och ekonomiska kriser, där en diskussion om olika framtida vägval är önskvärd och nödvändig. Internationellt samarbete är nödvändigt. Hur ska det gå till? Med en kunskap om hur det fungerar i dag kan vi diskutera hur vi vill hadet i framtiden. Vi behöver alltså granska nuvarande EU-system och fundera över hur samarbetet i Europa (och gärna världen) ska se ut och styras framgent. Om någon synlig utveckling av samarbetet ska ske måste ett nytt styrande fördrag tas fram, om rättssamhället ska upprätthållas. Hittills har nya fördrag följt med olika stora intervall. Frågan är hur ett nytt fördrag skulle kunna se ut, och ju fler som deltar i diskussionen, ju större chans att resultatet blir bra. José Manuel Barosso, en tidigare ordförande för EU-kommissionen höll med: "Det krävs en bred debatt i hela Europa. En debatt som måste föras innan det blir dags för konvent och regeringskonferenser"  (som formellt planerar fördragsändringar, red anm)

EU-grundlagen är relativt okänd i dag. Man kan knappast säga att riksmedia gjort stora ansträngningar för att tydliggöra dess roll. Dokumenten, de olika fördragen, är också svårlästa i original (tryckt resp pdf-form)  på grund av att det finns många hänvisningar mellan texterna, som man måste slå upp för att förstå vad som menas.

Därför är sajten byggd kring EU-grundlagen, med olika tillägg för att informera sej, diskutera och påverka.

 

 

Dra strecket uppåt eller nedåt!

Sök artikel i lagtexten med känt nummer

Hänvisning