Varför denna webbsida?
Det är bra att känna till de lagar som styr samhället - för att vara laglydig och för att kunna engagera sig politiskt för att ändra och utveckla dem. Flertalet nya lagar kommer i dag från Europeiska Unionen. De försök till analys som gjorts pekar på att över 80% av nya lagar i dag kommer från EU-systemet, och även på kommunal nivå har de flesta besluten ett EU-ursprung. Den sannolikt viktigaste lagtexten i dag är EU:s samlade grundfördrag, som har karaktär av en styrande grundlag, här kallad EU-grundlagen, där en gemensam politik för EU-länderna är utstakad. Där regleras i nuläget i stor utsträckning vilka lagar som ska antas och vilka lagar som inte får antas i medlemsländerna. (Se Om Grundlagar)
Vi lever i en brytningstid med migrationsströmmar, terrorism och ekologiska och ekonomiska kriser, där en diskussion om olika framtida vägval är önskvärd och nödvändig. Internationellt samarbete är nödvändigt. Hur ska det gå till? Med en kunskap om hur det fungerar i dag kan vi diskutera hur vi vill hadet i framtiden. Vi behöver alltså granska nuvarande EU-system och fundera över hur samarbetet i Europa (och gärna världen) ska se ut och styras framgent. Om någon synlig utveckling av samarbetet ska ske måste ett nytt styrande fördrag tas fram, om rättssamhället ska upprätthållas. Hittills har nya fördrag följt med olika stora intervall. Frågan är hur ett nytt fördrag skulle kunna se ut, och ju fler som deltar i diskussionen, ju större chans att resultatet blir bra. José Manuel Barosso, en tidigare ordförande för EU-kommissionen höll med: "Det krävs en bred debatt i hela Europa. En debatt som måste föras innan det blir dags för konvent och regeringskonferenser" (som formellt planerar fördragsändringar, red anm)
EU-grundlagen är relativt okänd i dag. Man kan knappast säga att riksmedia gjort stora ansträngningar för att tydliggöra dess roll. Dokumenten, de olika fördragen, är också svårlästa i original (tryckt resp pdf-form) på grund av att det finns många hänvisningar mellan texterna, som man måste slå upp för att förstå vad som menas.
Därför är sajten byggd kring EU-grundlagen, med olika tillägg för att informera sej, diskutera och påverka.